Gdje moja beba najbolje spava 1. dio

Sa spavanjem se borimo od samog početka. Mala štruca naša beba Nika Ena, kako je od milja zovemo, jako je znatiželjna i tijekom dana se jaaaako bori da ne zaspe. Da može mislim da bi si stavila čačkalice na kapke kako bi mogla gledati i proučivati svijet oko sebe. Noći su još uvijek raznolike. Od buđenja i hranjenja/uspavljivanja svakih sati i pol do dva buđenja (rijetkost). Po danu kada je stavimo spavati na ravnu podlogu budi se za otprilike 20 min – 40 min (češće 20 min). Uvijek je probudi želučić no ne zato jer je gladna već jer ili bljuca ili je čujem kako guta to što joj se iz želuca diglo ili se zagrcne ili prdi ili kaka (ponekad se šalimo da imamo bebu mimozu). I tada, ako to odmah ne vidimo/čujemo i brzo je ne uzmemo na ruke spavanje je gotovo. Malo sna na tako malu bebu djeluje uznemirujuće i njene večeri budu iscrpljujuće jer joj organizam ima potrebu za spavanjem, a mozak želi cicati i to onda tako zna trajati i po nekoliko sati dok jednostavno od umora, oko ponoći, ne zaspe.

Prije mjesec dana sam otkrila Boba wrap maramu i od tada se od nje ne odvajam. Marame za nošenje beba gledam još od prije rođenja (kao da sam znala da će mi dobro doći). Nakon proučavanja odlučila sam kupiti maramu koja se veže oko tijela i koja je rastezljiva. To mi se činilo najboljim za malu bebu. I tako sam kupila maslinasto zelenu Boba wrap maramu. Više info ovdje.

“Nošenje djece jedna je od najprirodnijih roditeljskih potreba. Ne postoji roditelj koji na ovaj ili onaj način nije proveo određeno vrijeme noseći svoju bebu.” …više

Naravno kroz glavu mi je prošla misao: “Šta kada se Nika navikne tako zaspati? Šta kada će biti teža? Kako ću je onda nositi?” Nakon nekoliko tjedana uspavljivanja na rukama pa spuštanja na krevet i dnevnog spavanja možda 3 puta po 20 minuta zaključila sam: “Kada bude teža onda ću vidjeti šta i kako. Do tada će se i njena probava regulirati. A u međuvremenu ću maloj štruci omogućiti miran sam da lijepo raste i razvija se.”

I tako sada Niku Enu često uspavljujem u marami gdje ponekad (trudim se čim manje jer ipak spavati na leđima s ispruženom, ravnom kralježnicom je najbolje) ostane spavati tik uz moje srce. U tom slučaju i ja budem u poluležećem položaju i uživam s njom. I dalje je svako toliko budi probava no kada je u marami mogu brzo reagirati pa je pomazim, ljuljam, odpjevam joj nešto i ona nastavi dalje spavati. U tim trenucima volim maštati kakvu će kosu imati kada odraste, koje životnje će voljeti, koje će joj boje biti najdraže, koje igre će voljeti igrati, koju srednju školu će odabrati… to su jedni od naših malih trenutaka sreće kada ona bezbrižno spava, a mama zamišlja i obično se rasplače od sreće.

Kako su moja leđa? Još uvijek bole i boljeti će no puno su bolje nego kada sam je uspavljivala bez marame i držala što dulje nakon što je zaspala, a kako bi utonula što dublje u san.

Uz to što u marami dobro spava kukovi su joj u položaju koji pogoduje ovako maloj bebi. No nije marama za svaku bebu pa je dobro prije odluke o nošenju bebe u marami posavjetovati se s pedijatrom ili fizioterapeutom.

Kao to izgleda dok nas? Ovako zaspemo. Naravno dok Niku Enu uspavljujem u ovom položaju njenu glavu pridržavam rukom. Njene velike plave oči gledaju me i polako se zatvaraju. Ne mogu vam niti opisati taj osjećaj sreće koji me ispuni kada zaspe. Možda ću jednog dana moći. Kada je nosim u marami koristim tetra pelenu koju stavim između svoje i njene kože, zbog znojenja.

fantea_boba1aJPGZatim, ukoliko odlučim nešto kratko napraviti po stanu dok je ona još u marami, ušuškam je na način da prebacim drugi dio wrapa preko nje kako bi Niku dodatno osigurala.fantea_boba5JPGfantea_boba2JPGKako završno osiguranje pojas wrapa koji se nalazi na trbuhu možete dodatno prevući preko svega iako se to u vruće ljetne dane ne preporuča jer bi beba mogla zakuhati. Ja to ne radim već iako nešto radim po stanu pridržavam bebu jednuom rukom, pogotovo kada se saginjem.fantea_boba4fantea_boba3JPGNogice bebe koja teži više od 4 kg u wrapu se nalaze u ovom položaju. Kod novorođenčadi one idu u položaj leptira i nalaze se unutar wrapa (ne vani, kao ovdje na slici).fantea_boba6JPG
U wrapu je jako važno da bebi oslobodite nos i često pogledate da li je put za disanje slobodan kako bi beba nesmetano disala. Također važno ješto ravnije namjestiti bebu kako bi se kralježnica što manje iskrivljavala. I naravno nije preporučljivo nositi bebu u marami duže vrijeme (slična priča kao u autosjedalici).

xo, xo fantea