Gdje moja beba najbolje spava 2. dio

U prvoj dijelu Gdje moja beba najbolje spava 1. dio Nika Ena imala je mjesec i pol. Njeno spavanje tada i danas, kada ima skoro 6 mjeseci, uvelike se promijenilo. Dok je bila skroz mala spavala je na mami, tati, baki… spavanje je bilo neredovito i vrlo kratko (po 10, 20 minuta na krevetu; u marami ili na nekom od nas i do sat vremena). Nunali smo je za spavanje i nosili cijele dane. Zatim su sa 2 mjeseca noći krenule na dobro i imali smo po dva buđenja za cicanje. Zaspala bi oko 22 h i budila se u 9 ujutro. No onda se jednog dana sve naglo poremetilo i moje mlijeko joj nije bilo dovoljnoo. Bočicu nikako nije htjela. Dva tjedna sam joj non stop nudila cicu i žarko željela da se situacija vrati kakva je bila. U to vrijeme dosta je plakala, vjerojatno jer je bila gladna. Nakon 2 tjedna sam krenula hraniti je mliječnim pripravkom na žlićicu i špricu kako bi ga prihvatila. Prvi dan ga je bacala iz usta van. Drugi dan isto. I tako sve do petog dana kada su njene male ručice silom htjele dohvatiti žlicu i bočicu, a ja još nisam niti bila sjela ispred nje. Taj dan nikada neću zaboraviti odnosno taj osjećaj olakšanja. Kada je prihvatila mliječni pripravak krenulo je nagovaranje na bočicu (jer pojesti 120 ml na žlicu jako je teško). Za par dana na jedvice jade prihvatila je i bočicu (kada je zapravo shvatila da iz nje ide fini mliječni pripravak). No tada smo sa spavanjem bili ponovno na početku u totalnoj dar mar fazi i uslijedilo je ponovno učenje spavanja koje je bilo pravo učenje. Buđenje od prije, 2 puta po noći, Nika Ena je sama naučila, a sada smo je mi trebali to ponovno naučiti. Biti na cici cijele noći i plakati ubrzo nakon što bi cica ispala iz usta nije bilo rješenje. Biti na bočici iz koje se može popiti jako puno i onda bebi bude muka, također nije bilo rješenje. Nakon mjesec dana noćnog plakanja, skoro cjelonoćnog nošenja točnije buđenja i do 8 puta po noći i nošenja kako bi zaspala, odlučili smo da to tako više nema smisla i da je trebamo naučiti spavati, za njeno dobro. Odluku je bilo lako donijeti no sve nakon toga što je uslijedilo je bilo teško. Stvarno teško. Pogotovo početak. Početak se taman poklopilo kada smo i tata i ja imali virozu pa je niti nismo bili u stanju nositi cijele noći. I tako smo je zapravo pri jednom od njenih buđenja oko ponoći ostavili da cvilka i ujutro oko pet sati opet. Što se dogodilo? Nika Ena je oba puta sama dalje zaspala. Do tada nisam vjerovala da je to moguće i srce mi se paralo kad god bi je čula da plače.

fantea-beba-spava2-1
1 mjesec

Moja prijateljica Ivana skrenula mi je pažnju na knjigu Elizabeth Pantley “Kako uspavati dijete bez plakanja”. Taman tu negdje kupila sam i knjigu “Svako dijete može naučiti spavati”. S Amazona sam naručila i engleske verzije (novijeg datuma) kao i “The happiest baby on the block” koja je doduše nešto više namijenjena za novorođenčat no i meni je dobro došla. Posavjetovala sam se i sa gđom Irenom, Sretan san. Sakupila sam puno ideja i savjeta, stavila ih na papir i odlučila što i kako ćemo raditi kada se noću probudi. Sve sam detaljno zapisala.

fantea-beba-spava2-4
2 mjeseca

Prvo smo ukinuli pomagače za spavanje: napu (ona ju je u novorođenče fazi jedina smirivala danju i noću kada bi neumorno plakala i nama na rukama) i zvonce. Oni su zapravo počeli biti odmagači jer su je sve manje uspavljivali, a sve više razbuđivali. Zatim smo odlučili da je više nećemo nositi kada je uspavljujemo po stanu već samo u njenoj sobi. Stan je postao prezanimljiv. Nika je proučavala obrise gradskih svjetala i nije htjela spavati. Također smo odlučili da će dobiti papicu jednom ili dva puta po noći, ovisno o situaciji. Tijekom dana smo se znale igrati u kinderbetu kako bi joj postao draži. S tri i pola mjeseca preselili smo kinderbet u njenu sobu koja je povezana prolazom s našom spavaćom sobom. Njen kinderbet se sada nalazi svega 3 m od našeg kreveta, a Nika Ena je dobila svoj prostor za spavanje. Uveli smo rutine za spavanje, dnevno i noćno. Rutine su naučili tata i bake. Rutine smo imali i prije no iz nje Nika Ena nije mogla shvatiti da se približava vrijeme za spavanje i nije se sama mogla (u svojoj maloj glavi) pripremiti za spavanje, što je vrlo važno.

fantea-beba-spava2-3
1,5 mjesec

Naša rutina za noćno spavanje danas izgleda ovako:

1. korak: Oko 19.30 idemo na kupanje. Ovo vrijeme je ponekad pola sata prije, a ponekad kasnije.

2. korak: Zatim se mazimo i pričamo (nosim je ili sjedimo na kauču) dok ne počne pokazivati velike znakove pospanosti: prvo uzdiše, a zatim zijeva i trlja oči rukama. To traje do 15 min. Na kupanju se redovno razbudi i potroši zadnje atome snage (tako barem imam osjećaj), a u ovoj drugoj fazi se umiri i opusti.

3. korak (ključan korak, koraci prije su više pomoćni koraci): Odlazimo u njenu sobu gdje dajemo zecu pusu za spavanje, diramo krevetić za spavanje, pjevušim joj pjesmicu (imamo jednu za dan i drugu za noć) i s njom razgovaram upotrebljujući ključnu riječ, spuštamo rolete za spavanje, nahranim je i podrignem. To sve traje otprilike 15 minuta. Već na kraju hranjenja ona krene tonuti u san. Nakon hranjenja je ponosim, često samo korak, dva do krevetića, i spustim u krevetić. Sada kada je spustim u krevetić u pola slučajeva ona već spava, a u pola je budna. Ponekad me pogleda, okrene se na bok ili trbuh i to je to. Ja zatim ugasim malo svjetlo i izađem iz sobe.

fantea-beba-spava2-7
4 mjeseca

Danas, nakon dva mjeseca učenja, Nika Ena spava po danu 3 puta (45 minuta do sat i pol), a noću oko 11 sati u većini slučajeva s 2 buđenja: jednim za noćnu papicu i  drugim rano jutarnjim gdje malo guguće i igra se te zatim još malo odspava do pravog jutarnjeg buđenja. Naravno ona tijekom noći ima više buđenja no sama dalje zaspi. Često zna jauknuti, malo plakati ili grepsti i lupati po madracu/krevetiću kao i pričati no mi je pustimo, ne reagiramo odmah i ona sama dalje zaspi. Tada budem toliko ponosna na svoju malu curu da bi je odmah digla iz krevetića i jako, jako zagrlila. Ponekad njena budnost po noći traje duže. Ako ne zaspi i počne jače plakati ušuškam je i dam joj dudu da lakše zaspi. Nosili je po noći nismo već mjesec dana. Jednom u 10 dana imamo noć kada pri zaspavljivanju plače. Tada je nakon hranjenja nunam, pjevam i govorim ključne riječi/rečenice (primjerice “ššššš, noć je vrijeme za spavanje”) kao bi se dodatno umirila. Zna se i dogoditi da malo šta pomaže no takve noći su sve rjeđe i rjeđe. Nika Ena je naučila zaspati sama  po noći. Sada još to treba naučiti po danu no za to ima vremena. A i u dnevnom zaspavljivanju je i mama 🙂 malo u tome koči jer joj nema slađeg nego kada njen mali miš tone u san u njenim rukama.

A kako će biti dalje? To ćemo vidjeti. Vrijeme će pokazati. Držite fige da moja mala cura još bolje i mirnije spava, a po danu odmorno i veselo istražuje svijet oko sebe.

Šaljemo vam veliku pusu do sljedećeg Mama&beba posta!

fantea-beba-spava2-8
5 mjeseci