Bebi brojalice

Bebi brojalice su ujedno i dječje brojalice. Pjesmice kojima se bebe i djeca vesele i u školi. Oko 7. mjeseca starosti, ponekad već i oko 6. mjeseca, primijetiti ćete kako vas vaša beba sve pozornije sluša i promatra mimiku usta (usta su im od samog početka zanimljiva, moja prijateljica Ančica kaže da si to mali zubari :), no sada će usta puno pažljivije gledati i promatrati).

Sada je i vrijeme da usporite kada pričate s bebom, da se usredotočite na pojedine riječi (primjerice “Sada ćemo ti promijeniti pelenu. Pelena (pokažite je bebi) – ovo je tvoja pelena.”). U ovom periodu kada pričate s bebom dobro je izbjegavati zamjenice. Također stavite naglasak na oponašanje bebe kad priča. I svakako sastavite listu pjesmica i brojalica koje vam se čine zgodnima. Pjevajte ih bebi puno, puno puta dnevno. Neka vam ne bude teško i dosadno jer bebi definitivno nije. Zapamtite da ste vi vašoj bebi omiljena pjevačica predivne boje glasa. Primijetiti ćete kako vas vaša beba s puno pozornosti sluša, promatra vaša usta i smiješi se. Nikina omiljena brojalica je (voli kada je baka Jasminka pjeva):

ZEKO HOP
U šumici zeko sjedi, spi,
sjedi, spi.
Jadan zeko što bi ti
da ne možeš skočiti!
Zeko hop, zeko hop, zeko hop!

a pjesmica:

KAD SE  MALE RUKE SLOŽE
Kad se mnogo malih složi,
tad se snaga sto put množi.
A to znači da smo jači,
kad se skupumo u zbor.

Mala iskra požar skirva,
kap do kapi rijeka biva.
Ajmo zato svi u jato,
kao vrapci živ,  živ, živ.

R: Kad se male ruke slože,
sve se može, sve se može!

Kada joj pjevamo ovu pjesmicu sve ostavi i pozorno sluša. Kada je nemirna u autosjedalici pjesmica joj zaokupi pažnju i potpunosti je smiri. A kada sjedi meni u krilu i ja joj pjevam Nika Ena pozorno sluša širom otvorenih očiju, otvorenih ustiju, kao da se čudi, i lagano prebire prstićima po mojim usnama.

fantea-bebi-brojalice2

Neke od meni dragih brojalica, kojih se sjećam još od kada sam bila mala, su:

fantea-bebi-brojalice1
Možete kupiti i cd s brojalicama i pjesmicama pa ga puštati bebi dok se igra. Definitivno bolje nego da se igra uz upaljen televizor.

Nadam se da sam vam dala ideju za pjevanje i malo vas ohrabrila da iz sveg glasa pjevate svojoj bebi i djeci. I zapamtite: “Vi ste vašoj bebi omiljena pjevačica predivne boje glasa.” stoga joj pjevajte puno, puno.

xo, xo fantea